Twój koszyk
Suma
0,00

Kategorie

Czy grill szkodzi środowisku?

Przyszła wiosna. A wraz z nią rozpoczął się sezon na grillowanie. Z roku na rok coraz więcej osób zadaje sobie pytanie o to, czy grill szkodzi środowisku, czy nie. A jeśli już chcemy grillować, to jak to robić, by nie zanieczyszczać środowiska?

Czy grill szkodzi środowisku?

Michał Górecki

14 maja 2021

Grill, czyli uniwersalny sposób spędzania czasu, który łączy pokolenia?

Jeszcze dwie dekady temu zdecydowana większość osób młodych preferowania ogniska. Tradycyjne, urządzane w wyznaczonych do tego miejscach. Z biegiem lat trend się zmienił. Obecnie ognisko jest już niemodny, a w jego miejsce szybko pojawił się grill. Co stoi za jego sukcesem?

Na pewno trzeba wskazać na mobilność. Grilla zawsze możemy ze sobą zabrać, na przykład na kemping czy do samochodu osobowego, by później rozstawić go nad jeziorem. Nie musimy martwić się nawet o to, czy pogoda będzie nam sprzyjać, czy nie. Grill poradzi sobie dobrze nawet pod zadaszeniem.

Z biegiem czasu pojawiły się też coraz to ciekawsze pomysły na usprawnienie tej metody spędzania czasu. Każdy, kto choć raz grillował, świetnie zdaje sobie sprawę z tego, że wożenie ze sobą podpałki, węgla drzewnego i wielu innych akcesoriów w samochodzie, to spore wyzwanie logistyczne.

Problemem jest też to, że tradycyjny grill trudno później doczyścić z tak intensywnych zapachów. Jeśli więc zabieramy go ze sobą do domu, to zwykle taka podróż wiąże się z pewnym dyskomfortem dla naszego nosa. Na szczęście w sprzedaży pojawiły się m.in. grille elektryczne, które niwelują te problematyczne kwestie do minimum.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje grillów? 

Prym wciąż wiodą urządzenia tradycyjne. Podstawowe modele są bardzo tanie. Można je kupić za mniej niż sto złotych. Tradycyjny grill na opał węglowy dostępny jest w wielu różnych rozmiarach. Można spotkać urządzenia mobilne oraz zabudowane. Wybór jest więc ogromny.

Ciekawą, a jednocześnie niezbyt drogą w eksploatacji linią grillów są urządzenia gazowe. Zwykle zasila je propan lub butan. To świetny wybór dla osób, które nie lubią zapachu rozpalanego węgla i podpałki. Zazwyczaj są to urządzenia duże, które pozwalają szybko upichcić dużą ilość smakołyków.

Zwolennicy bezdymnego gotowania powinni bardzo poważnie zastanowić się nad grillami elektrycznymi. To świetne urządzenia, które doskonale sprawdzą się na niewielkich balkonach, na przykład w bloku. Ich atutem jest też szybkie nagrzewanie się i trzymanie temperatury.

Czy każdy grill szkodzi środowisku naturalnemu?

Trudno o jednoznaczną odpowiedź na to pytanie, jednak pewne jest to, że najbardziej szkodliwy jest grill tradycyjny. Powoduje on uwalnianie się do atmosfery dużych — zwłaszcza względem grilla gazowego i elektrycznego — ilości pyłów PM 2,5. 

Warto zwrócić też uwagę na to, że paliwo, które napędza takie konstrukcje, czyli specjalna odmiana węgla grillowego, wydziela pokaźną ilość substancji, które w zbyt dużym stężeniu mogą źle wpływać na nasze samopoczucie. Pozwala to stwierdzić, że o wiele lepszym wyborem będzie na przykład grill gazowy lub elektryczny. Oba te urządzenia emitują mniej szkodliwych związków do atmosfery.


Czy ten artykuł był przydatny?

Tagi: porady

Udostępnij:

Promocje

Chusteczki do mycia i dezynfekcji Velox Wipes NA w puszcze 14,99 zł

Polecane

Chusteczki do mycia i dezynfekcji Velox Duo Wipes 14,46 zł 17.01 zł
Koncentrat do mycia i dezynfekcji Quatrodes Extra 66,23 zł

Bestsellery

Chusteczki do dezynfekcji rąk i powierzchni MEDISEPT 14,46 zł 17.01 zł