Twój koszyk
Suma
0,00

Kategorie

Dezynfekcja kuchni hotelowej

Wiele branż, także gastronomiczna i hotelarska, musi dostosować się do nowych warunków, podyktowanych pojawieniem się koronawirusa. Wiele wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego to zalecenia, które są już od dawna elementem dobrze zarządzanej kuchni hotelowej i stanowią podstawę dbałości o higienę oraz bezpieczeństwo gości.

Dezynfekcja kuchni hotelowej

Martyna Kowalska

6 października 2020

Źródłem informacji dla właścicieli i osób zarządzających kuchnią hotelową powinny być przede wszystkim komunikaty Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Ministerstwa Zdrowia. To właśnie z tych źródeł otrzymuje się najlepsze, najbardziej wiarygodne informacje dotyczące zachowania się na wypadek dalszego rozwoju pandemii.

Wyparzanie powierzchni

Bezpieczeństwo gości zwiększa się za sprawą troski o higienę sztućców i naczyń. Po każdym użyciu powinno się je umieścić w wyparzarce. Dzięki wysokiej temperaturze, która w niej panuje, zabijane są ewentualne wirusy. Następnie naczynia układa się w miejscach, z których na stoły podawane są przez obsługę, bez samodzielnego pobierania przez gości. Szczególnie starannie powinno się podchodzić do przygotowywania i serwowania produktów, które nie są poddawane obróbce termicznej, na przykład pieczywa.

Stosowanie dezynfekujących środków wirusobójczych

Niezwykle istotne jest zadbanie o dezynfekcję sprzętu kuchennego – wszystkich przedmiotów znajdujących się w kuchni, więc warto zacząć od usunięcia wszelkich zbędnych produktów. Preparatami o działaniu wirusobójczym należy przecierać powierzchnie ze stali nierdzewnej.

Także w lokalach, w których stosowanie środków bakteriobójczych należy do standardu, warto robić to częściej. W ofercie firm zajmujących się dystrybucją preparatów czyszczących przeznaczonych dla gastronomii i hotelarstwa pojawiły się specjalne produkty dedykowane usuwaniu wirusa z powierzchni mebli kuchennych.

Szczególną uwagę należy zwrócić na prawidłowe dezynfekowanie obszarów mających bezpośredni kontakt z pożywieniem. Mowa tutaj o blatach, deskach do krojenia, zlewach etc. Uprzednio powierzchnia poddawana dezynfekcji musi zostać umyta, najlepiej w wodzie z dodatkiem detergentu. Następnie wstępnie przygotowaną powierzchnię należy popsikać preparatem dezynfekującym. Jego działanie to nie tylko usuwanie zabrudzeń, ale również usuwanie chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. W ten sposób można zadbać o bezpieczeństwo pracowników oraz gości hotelowych.

Dobór odpowiednich środków do dezynfekcji kuchni hotelowej

W przypadku kuchni hotelowej wszystko w niej dzieje się bardzo szybko i nierzadko nie można sobie pozwolić na wydłużony czas obsługi gości. Dlatego warto wybrać produkt dezynfekujący o przyśpieszonym działaniu, który już po kilku chwilach zagwarantuje higieniczną czystość. Niektóre środki koronawirusa usuwają już w przeciągu jednej minuty, co sprawia, że kuchni nie grozi paraliż, a zachowane są wszelkie środki bezpieczeństwa. Oczywiście taki preparat musi być dopuszczony do kontaktu z żywnością, co z pewnością nie dotyczy każdego.

Najwięcej potencjalnych zagrożeń czaić się może w pobliżu pieca konwekcyjno-parowego. W kuchni hotelowej nie mogą pozostawać żadne zanieczyszczenia, ponieważ są one najlepszą pożywką dla przetrwania wirusa. Specjalistyczną chemią nawet kilka razy dziennie należy przecierać klamki, drzwi, podłogi, zlewy oraz chłodnie, szczególnie uchwyty, które wielokrotnie dotyka wiele osób. Stosowanie preparatów do dezynfekcji musi się odbywać w rękawiczkach. W przypadku długich, płaskich powierzchni sprawdzi się substancja skoncentrowana, którą rozprowadza się w wodzie i w ten sposób łatwo można umyć podłogę.

Czy ten artykuł był przydatny?

Udostępnij:

Promocje

Chusteczki do mycia i dezynfekcji Velox Wipes NA w puszcze 14,99 zł

Polecane

Koncentrat do mycia i dezynfekcji Quatrodes Extra 66,23 zł
Chusteczki do mycia i dezynfekcji Velox Duo Wipes 14,46 zł 17.01 zł

Bestsellery

Chusteczki do dezynfekcji rąk i powierzchni MEDISEPT 14,46 zł 17.01 zł